Börja släktforska

Att börja släktforska kan vara en sån sak som man ofta pratar om i familjen, men som man aldrigt riktigt kommer till skott med. Det är väldigt synd, för ofta finns det faktiskt ganska mycket information att hitta om sin släkt så länge man letar på rätt ställen. Det är just det som kan skrämma bort många från att komma igång, eftersom man kanske inte egentligen vet var man ska leta eller vad man faktiskt letar efter.

Det bästa är att börja med att fråga de släktingar man har för att få reda på vad de vet om släkten. Ta anteckningar med personuppgifter som namn, när de föddes och även orten de bodde på. Det kommer hjälpa dig mycket om du sedan vill använda någon internettjänst till att skapa ett släktträd. Då kommer du ha lättare att veta och vara säker på att du hittat rätt person i registret. När man väl hittat rätt personer några generationer bakåt så lossnar det lättare sedan då man ofta kan få förslag från hemsidan på vilka som förmodligen ingår i ens släktträd.

Om du har möjlighet till att få titta på gamla fotografier, dagböcker, brev och liknande så är det en mycket bra ide att kopiera dessa för att sedan i lugn och ro kunna gå igenom allt och försöka hitta samband. Ditt arbete med detta kan vara helt avgörande för hur mycket historia kring din släkt som kommer leva kvar och föras vidare till yngre generationer, så det är en mycket fin och viktig sak att spendera sin tid på.