Kök genom tiderna

Köket har genom alla tider varit välkänt som husets hjärta. Ett hemtrevligt kök leder nästan alltid till en mer hemtrevlig känsla för huset i allmänhet. Det är i köket man samlas för att äta och laga mat, kanske äter man frukost tillsammans med familjen eller har släkten över på middag. Oavsett vad så har köket alltid haft stor betydelse för sociala sammanhang och relationer.

Synen och tanken om vad som är ett trevligt kök har såklart förändrats mycket under årens gång, liksom all annan inredning. Det som kanske har förändrats allra mest är nog hur man föredrar att inreda köket färgmässigt. I dagsläget är det mycket populärt att bygga stilrena kök i vitt eller någon annan neutral färg. Om man jämför detta med t.ex. 70- och 80-talet så hade man väldigt mycket mer färg i sina hem rent generellt på den tiden. Man tyckte inte alls att det var konstigt med ett kök som gick i exempelvis grönt eller brunt, vilket många nog skulle rynka på näsan åt idag.

Någonting som många har idag men som inte alls var lika vanligt förr är att även ha ett utekök till sitt hus för att även kunna stå ute och laga mat. Detta är någonting som kommit till allt mer på senare år. Förr hade de flesta som mest en liten klotgrill för att kunna grilla någon gång ibland när vädret tillät. En stor likhet är däremot att man redan då gärna villa ha stor yta att sitta på för att kunna anordna större festligheter.