Gammalt hantverk är ofta mycket vackert. Man kan nästan undra hur det ens var möjligt att skapa så ibland avancerade saker utan något google att söka hjälp på. Gammalt hantverk ger en känsla av någonting äkta, någonting som en person faktiskt spenderat tid på för att skapa. Inte som med det mesta idag då allt är skapat av robotar och maskiner.

Det finns vissa äldre hantverk som blivit populära igen på senare tid. Exempel på sådana är virkning, stickning och broderi. Ibland kan man nästan tänka att det är väl kanske allt hantverk som fanns, men egentligen så var ju det mesta människan skapade förr riktiga hantverk. Om vi vill att dessa traditioner och kunskaper ska leva kvar så måste vi själva lära oss hur man gör. En sak som väldigt få människor sysslar med idag är korgflätning. Förr flätade man mycket korgar för att ha någonting att bära gods i om man skulle någonstans. Det är en riktig konst att kunna hitta de absolut perfekta pinnarna som faktiskt går att fläta av utan att de spricker. Att sedan faktiskt kunna fläta ihop dessa till någonting funktionsdugligt är en bedrift i sig, med det var ingenting ovanligt förr. En annan sak som man gjorde mycket var att skapa saker i trä genom att tälja och liknande. Tänk på alla små träkåsor, träskålar eller smörknivar man sett, de flesta av dem är ju faktiskt handgjorda.

Vi måste ta vara på kunskapen från de äldre generationerna istället för att köpa så mycket direkt från affären. Gör vi inte det kommer kunskaperna tillslut dö ut helt!